Toeristen zijn voor zwendelaars en oplichters een lekker hapje.
Het water loopt ze meteen in de mond bij het zien van een al dan niet bepakt en bezakt exemplaar dat ronddwaalt op onbekend terrein. De plaatselijke gebruiken zijn vaak onbekend en in de tas of broekzak zit een dikke portemonnee.
Zelfs de meest doorgewinterde reiziger wordt van tijd van tijd slachtoffer van handige criminelen, ze zijn namelijk eindeloos creatief. Daarom is het de hoogste tijd om de verschillende soorten oplichterstrucs op een rijtje te zetten.
Business Insider analyseerde reissites en toeristenblogs en ontdekte MEGEN veelgebruikte zwendelpraktijken waar jij als toerist mee te maken kunt krijgen.
1. Kijk uit voor valutatransacties met wisselkoersen die té mooi zijn om waar te zijn
In veel landen maken geldwisselkantoren grof misbruik van toeristen die niet op de hoogte zijn van de valutakoers. Veel zaken adverteren bijvoorbeeld met een commissie van welgeteld NUL procent.
Maar in de praktijk hanteren ze veel hogere wisselkoersen dan gebruikelijk. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
2. Let op je geld wanneer het over de toonbank gaat
Maar zelfs wanneer je een redelijke prijs met een geldwisselaar hebt afgesproken, ben je nog niet veilig. Een ander populair trucje is dat je gewoon vals geld krijgt toegestopt. Of het is wel echt geld, maar gewoon minder dan waar je recht op hebt. Tel dus altijd je biljetten voordat je het wisselkantoor verlaat.
Overigens ben je vaak beter af bij een bank of pinautomaat. Banken hanteren meestal fatsoenlijkere prijzen dan wisselkantoren en kioskjes.
3. Eis dat de taxichauffeur z'n meter aanzet
Daar is-ie dan: de hebberige taxichauffeur die liever een ritprijs afspreekt dan jou een normaal tarief te laten betalen. Niet doen, gewoon vragen of de chauffeur de meter aanzet.
Wordt dat geweigerd? Gewoon een andere taxi nemen, er zijn wel meer hondjes die Fikkie heten. Let wel op dat er niet geknoeid is met de meter. Soms is het ding zo afgesteld dat het bedrag met een noodgang stijgt tijdens de rit.
4. Wil een chauffeur je ergens anders heenbrengen dan was afgesproken? Code rood
Thailand en India zijn berucht om deze andere veel voorkomende taxitruc: de chauffeur zegt je naar je plaats van bestemming te rijden, maar stopt onverwacht onderweg bij een juwelier, een kleermaker, souvenirwinkel of een andere toko waarmee de chauffeur onder een hoedje speelt.
Je zult waarschijnlijk niet gedwongen worden om iets te kopen, maar het kan voor alle partijen vervelend zijn. Voorkomen is beter dan genezen, spreek af dat de chauffeur linea recta naar de eindbestemming rijdt.
5. Accepteer geen cadeaus van vreemdelingen
Een Boeddhistische monnik komt naar je toe en geeft je een amulet of een kralenketting. Dankbaar neem je het aan, je maakt een respectvolle buiging. Het volgende moment is heel wat minder zen: je moet betalen, snel graag en niet zo'n beetje ook. En dan blijkt die monnik ook nog eens helemaal niet zo vriendelijk te zijn, maar boos en agressief.
Volgens The New York Times slaat de nep-monnik wereldwijd z'n slag en speelt hij handig in op de menselijke behoefte om respectvol met andere religies om te gaan.
6. Pas op voor zielige dove kinderen die collecteren voor een goed doel
Populaire truc in veel Europese landen: mensen die net doen of ze doof of stom zijn. Echt heel zielig zijn ze, vaak kinderen nog, die met een petitie geld inzamelen voor een of andere liefdadigheidsinstelling.
Een onaangename situatie. In het beste geval voel je je een hork omdat je een kind afwijst, in het slechtste geval worden je zakken gerold door vriendjes en vriendinnetjes van het arme kind dat in de meeste gevallen allesbehalve doof of stom is, zoals het YouTube-kanaal Honest Guide aantoont.
7. De truc van de verloren ring
De truc met de 'verloren ring' wordt veel in Parijs toegepast. Iemand komt naar je toe met een ring of een ander sieraad en zegt dat je dat liet vallen. Hoewel je zegt dat de ring niet de jouwe is, mag je hem toch houden. Neem je dat aanbod aan, dan begint het gedonder: de eerlijke vinder is heel arm, heeft dringend geld nodig, heeft jou net een mooie ring gegeven, enzovoorts, enzovoorts.
Volgens Corporate Travel Safety is de truc met de verloren ring "een van de oudste en meest beroemde van Parijs". Biedt iemand je een ring aan? Weigeren en weglopen.
8. Pas op voor zakkenrollers... en voor de mensen die jou daarvoor waarschuwen
Mensen waarschuwen voor zakkenrollers is ook een klassieker. Het is druk, je bent op onbekend terrein, ideale omgeving voor zakkenrollers.
"Past u op voor zakkenrollers?" vraagt een vriendelijk ogend meneertje in het voorbijgaan. Je bedankt voor zoveel altruïsme, loopt door en checkt achteloos of je portefeuille nog in je jas- of achterzak zit. En zo ziet de collega van dat vriendelijke mannetje precies welke zak hij straks moet hebben.
9. Vertrouw geen mensen die ketchup op je shirt morsen
Schijnbaar onoplettend, maar eigenlijk routineus, lopen deze dieven tegen je op waarbij hun broodje hotdog of hamburger een flinke dot mosterd of ketchup op je shirt achterlaat. Onder een stortvloed van excuses proberen ze je schoon te maken, terwijl jij geïrriteerd de kliederboel in ogenschouw neemt.
En ondertussen worden je zakken gerold of tassen geroofd door de handlangers die jou hebben omsingeld. Mosterd en ketchup zijn standaard, maar er bestaan varianten: van mensen die met een stapel papier tegen je aanbotsen tot iemand die vraagt of je de baby even wilt vasthouden.